Oefeningen kettlebell

Oefeningen kettlebellEen strakker lichaam? Doe deze oefeningen met de kettlebell. Veel mensen die af willen vallen, starten met een streng hardloopschema, gaan vaker baantjes trekken in het zwembad of beginnen met spinnen in de sportschool. Natuurlijk zijn deze sportieve activiteiten goed als u wat gezonder wil leven, maar deze zogeheten cardio-oefeningen zijn niet het meest effectief voor mensen die gewicht willen verliezen.

Afvallen? Begin met krachttraining

Wie echt af wil vallen, kan beter beginnen met krachttraining. Door kettlebell training te doen, traint u uw spieren. Getrainde spieren hebben meer energie nodig dan spieren die niet getraind zijn en dit betekent dat de spieren simpelweg meer calorieën verbranden. Niet alleen tijdens het trainen zelf, maar ook na het doen van de oefeningen zijn uw spieren nog flink bezig met het verbranden van calorieën. Het verschil met cardio? Bij deze oefeningen verbrandt u alleen energie als u echt beweegt, maar daarna niet meer.

De kettlebell: een goed hulpmiddel voor krachttraining

Natuurlijk kunt u zich inschrijven bij een sportschool en hier gebruik maken van dure krachttraining apparaten om effectief af te vallen, maar dit is niet per se nodig. Wat u ook kunt doen, is een kettlebell aanschaffen. Dit fitness hulpmiddel is namelijk net zo effectief als de apparaten in de sportschool, maar dan is het hulpmiddel veel goedkoper en bovendien thuis te gebruiken. Heeft u een kettlebell in huis, maar weet u niet welke oefeningen u met dit gewichtje kunt doen? Neem dan de drie beste kettlebell oefeningen in onderstaande alinea’s door en u kunt meteen aan de slag met uw kettlebell.

De beste kettlebell oefeningen: drie tips

Er zijn vele tientallen oefeningen die u met de kettlebell kunt doen, maar onderstaande drie worden als het meest effectief beschouwd. Doet u deze kettlebell oefeningen, dan valt u in een mum van tijd af en dit zonder hier al te veel moeite voor te doen.

Oefening #1: de one arm swing

Met de one arm swing traint u uw schouders, borst, rug en buikspieren. U doet de oefening als volgt:

 1. Zet uw benen iets uit elkaar, zodat uw voeten ongeveer op schouderbreedte staan.
 2. Buig uw knieën licht en houd de kettlebell met één arm vast.
 3. Laat de kettlebell tussen de knieën hangen en span uw lichaam aan.
 4. Swing de kettlebell zo hoog mogelijk boven uw hoofd en houd de kettlebell even vast op het hoogste punt van de swing.
 5. Laat de kettlebell weer zakken tot tussen de knieën en herhaal de oefening tien keer per arm, eventueel in drie of vier sets.

Oefening #2: de two arm swing

De two arm swing is de grote broer van de one arm swing, waarmee u de onderrug kunt trainen. U doet de oefening als volgt:

 1. Ga met beide voeten op schouderbreedte staan en steek uw borst vooruit.
 2. Houd de kettlebell met twee handen vast en buig de knieën.
 3. Swing de kettlebell omhoog tot ooghoogte en laat de kettlebell weer langzaam tussen de benen door zakken. Het is belangrijk de armen altijd gestrekt te houden.
 4. Herhaal de oefening tien keer, eventueel in drie of vier sets.

Oefening #3: de split squat

Met de split squat traint u de benen. U doet de oefening als volgt:

 1. Houd de kettlebell in de rechterhand en druk het gewicht tegen uw borst.
 2. Strek uw rechterbeen uit en doe het been naar achteren. Het linkervoet wordt iets voor het lichaam geplaatst.
 3. Maak kniebuigingen en wissel hierbij steeds van been. U begint met rechts, doet vervolgens links en gaat zo weer naar rechts.
 4. Herhaal de oefening tien keer per been, eventueel in drie of vier sets.

Door bovenstaande oefeningen te doen, traint u diverse spieren in uw lichaam. Deze spieren hebben meer energie nodig, waardoor u meer calorieën verbrandt. Dit is veel effectiever dan cardio training, ook lang na de training, als u al lang weer op de bank zit.